Romanian National Aquascaping Contest

Regulament 2022

 Regulament RONAC

 Încă o dată, așteptăm cu nerăbdare să ne prezentați cel mai bune acvarii din în acest an. Unul dintre punctele cheie ale acvariului plantat sunt plantele acvatice care s-au dezvoltat sănătos și frumos de asemenea, absența algelor vizibile. Acesta este un factor de bază si foarte important. Sperăm să vedem si acvariul dvs. cu plante acvatice deosebite, intr-un aranjament de care sa fim mandri.

 

 

 

CONDITII DE PARTICIPARE SI JURIZARE

In aceasta pagina gasiti conditiile care trebuie sa le indeplineasca fiecare dintre acvariile inscrise in concurs, diferentiat pentru fiecare categorie : Nature, Olandez, Biotop, si Wabi Kusa. Va rugam sa cititi cu atentie aceste reguli pentru a evita situatiile neplacute legate de depunctare sau descalificare.

REGULI GENERALE

Acest concurs este deschis tuturor celor care au un acvariu plantat,
Biotope sau un bol cu plante acvatice crescute emers, denumit in continuare wabi-kusa.
Inscrierile vor incepe pe 17 Octombrie si se vor incheia pe 10 Noiembrie ora 0.00. Jurizarea se va desfasura in perioada 15 Noiembrie-15 Decembrie

Sunt acceptate acvarii finalizate in cursul anului curent, infiintate cel mai devreme pe 15 iunie 2022. La cererea organizatorilor sau juratilor participantii trebuie sa poata prezenta dovezi in acest sens. Acvariile vor fi inscrise in cele trei categorii:

Nature

Olandez

Biotope

Dimensiunea acvariului nu este luata in calcul, doar incadrarea in categoriile mentionate mai sus.

Fiecare participant poate inscrie maximum 3 acvarii la fiecare din categoriile:

Nature

Olandez

Biotope

Wabi Kusa

Aceste 3 acvarii trebuie sa contina o compozitie diferita a hardscape-ului. Este interzisa folosirea aceluiasi acvariu de concurs la mai multe categorii si se aplica si asupra acvariile modificate prin reutilizarea acelorași materiale de compoziție, rearanjarea oricărui acvariu din trecut prin simpla schimbare a plantelor sau inversarea oricărui aspect anterior si este supusă descalificarii.

Acvariul care seamănă în mod remarcabil cu oricare dintre înregistrările anterioare este supus descalificarii.

Utilizarea plantelor de casă sau a plantelor terestre care supraviețuiesc cu greu în apă sau utilizarea materialelor de amenajare greu de întreținut pe o perioadă lungă de timp poate deveni subiect de depunctare sau descalificare.

Orice înscriere care poate discredita acest concurs este supusă descalificării atat inainte cat si dupa dupa afisarea rezultatelor. Participantii se angajeaza sa nu aduca atingere imaginii concursului prin nicio modalitate publica, inclusiv postari pe internet, atat in mod direct cat si indirect. Diferendele se comunica in mod privat organizatorului, pe canale de comunicare indicate de catre acesta.

Cel putin o poza inregistrata trebuie să fie o imagine a întregului acvariu, din pozitie frontală (fotografiile făcute exclusiv din alte unghiuri și / sau care arată doar o parte a acvariului fac obiectul unor depunctari).

Pozele trebuiesc să fie în format JPEG, JPG (datele RAW nu sunt acceptate), cu dimensiune maxima de 5MB. Nu se accepta alte formate ale imaginii !

Imaginea nu trebuie prelucrata ulterior capturii foto, singurul element de prelucrare foto permis este efectul de crop utilizat strict pentru incadrarea acvariului. Nu modificati sau  ștergeți informațiile Exif. In caz contrar autorul pozelor va fi penalizat sau descalificat, dupa caz.

Prealabil fotografieri trebuiesc eliminate tevi, filtre, skimmere sau orice alte elemente ce tin de tehnica pentru acvaristica si care nu au legatura directa cu peisajul natural. Prezenta acestor elemente poate induce depunctarea lucrarii.

Odată ce datele de imagine au fost trimise acestea nu mai pot fi înlocuite.

Jurizarea se va face prin acordarea de puncte, diferentiat cu criteriile fiecarei categorii listate mai jos. In final, fiecare poza va primi un punctaj reprezentind suma punctelor primite pentru fiecare criteriu.


CRITERII SI PUNCTAJE

NATURE

Criteriile de baza in evaluarea bazinului si punctajele aferente sunt urmatoarele:

 • Impresia generala – 80 puncte
 • Compozitie, echilibru, utilizarea spatiului si acoperirea suprafetei – 50 puncte
 • Materiale si plante utilizate (complexitatea acestora) – 40 puncte
 • Intretinere pe termen lung – 30 puncte
 • Asigurarea unui mediu prietenos pentru fauna si flora – 30 puncte.

Detalii :

 1. Impresia generala

Se refera la efectul vizual oferit privitorului, absenta echipamentelor, aspectul igienic al acvariului, prezenta vietuitoarelor, curatenia si claritatea apei, calitatea fotografiei.

 1. Compozitie, echilibru, utilizarea spatiului si suprafetei

Se refera la cit de bine echilibrata este compozitia, dozarea culorilor si formelor plantelor, dozarea luminii, folosirea punctelor focale si modul de pozitionare a acestora, echilibrul dintre elementele de hardscape, utilizarea diferentelor de nivel, gradul de reproducere al efectului de profunzime si de perspectiva.

 1. Materiale, vietuitoare si plante utilizate

Se refera la armonia intre materialele utilizate (roci, lemn, radacini), vietuitoare (compatibilitate intre specii, compatibilitate cu mediul recreat) si plante (compatibilitate cu vietuitoarele, mod de plantare si intretinere). Se puncteaza atat echilibrul general cat si al elementelor individuale enumerate mai sus.

 1. Intretinere pe termen lung

Se refera la activitatea de mentenanta, de intretinere a plantelor si mediului submers in general, intre momentul infiintarii acvariului si momentul pozarii acestuia. Se va evalua daca plantele alese sunt potrivite pentru cresterea pe termen lung la fel ca si faptul ca vietuitoarele, materialele utilizate (plante, decoruri), sunt potrivite pentru aranajamentul creat.

 1. Asigurarea unui mediu propice pentru fauna si flora

Se refera la starea de sanatate a faunei si florei existente in acvariu si modul in care acesta evolueaza si se prezinta la momentul fotografierii acvariului.

 

OLANDEZ:

Criteriile de baza in evaluarea bazinului si punctajele aferente sunt urmatoarele:

 • Impresie generală – maxim 50 de puncte
 • Compoziție: echilibru, utilizarea spațiului, utilizarea culorii – maxim 60 de puncte
 • Selectarea și utilizarea plantelor, a materialelor Hardscape și a animalelor – maximum 50 de puncte
 • Viabilitatea Aquascape – maxim 40 de puncte

 

Acvariul în ansamblu; plantele, peștii și peisajul dur creează un impact vizual pozitiv?

Toate elementele peisajului sunt bine conectate pentru a prezenta un întreg armonios și coeziv?

Plantele și animalele par sănătoase?

Niciun hardware nu ar trebui să fie vizibil.

Aquascape-ul este bine echilibrat?

Acvaristul folosește în mod eficient „Regula treimilor” pentru a crea punct(e) focal(e)? Acvariile cu lungimea de 90cm sau mai mică nu trebuie să aibă mai mult de un punct focal.

Plantele sunt bine grupate și grupurile sunt bine definite? (Regulile tradiționale NBAT dictează un spațiu mic între grupuri)

Acvaristul folosește bine diferențele de culoare, dimensiunea, forma frunzelor și înălțimea (obiceiul de creștere sau tăiere al plantei) pentru a maximiza contrastul între grupurile de plante? (Grupurile de plante învecinate trebuie să aibă în mod clar înălțimi diferite)

Acvaristul folosește efectiv diferențele de înălțime și forma grupului de plante pentru a crea un sentiment de adâncime si echilibru?

Există o „stradă” de plante? Dacă da, este ușor de discernut și îmbunătățește senzația de adâncime a peisajului acvatic?

Sunt spatele și părțile laterale plantate? Specia și plantarea îmbunătățesc sau diminuează sensul adâncimii și echilibru?

Acvaristul a selectat plantele în mod corespunzător?

Regulile tradiționale NBAT dictează utilizarea a nu mai mult de 1 specie de plantă pe o suprafata de 10 cm din lungimea acvariului  (uneori până la 2 specii pe acvariu dacă utilizarea lor nu afectează peisajul acvatic; aprecierea judecătorului). A folosit acvaristul în mod eficient un număr limitat de specii?

Dacă se folosește un exemplar de plantă ca punct focal, se incadreaza bine cu peisajul acvatic? adică atrage placut, deranjeaza ochiul prea puternic sau este pur și simplu prea mare?

Culorile, forma și dimensiunea peștilor alesi se armonizează cu plantele?

Există pești în număr suficient pentru a crea un echilibru perfect? (Regulile tradiționale NBAT dictează cel puțin 12 pești dintr-o specie)

Dacă sunt prezente materiale de roca sau lemn, sunt bine alese ca element de sine stătător? (O singură bucată de lemn sau o piatră pot fi acceptate în conformitate cu regulile NBAT dacă îmbunătățește peisajul acvatic. Lemnul și/sau rocile utilizate ca structură și acoperite în mare parte de epifite nu sunt luate în considerare.)

Părțile laterale și geamurile din spate sunt prezente sau absente? Nu ar trebui să existe sticlă vizibilă, cu excepția panoului de vizualizare frontal. (Acest criteriu abordează doar prezența / absența pereților plantați ca element de proiectare / claritate.

Dacă pereții plantați nu sunt prezenți sau dacă sticla este vizibilă deduceți punctele. Utilizarea pereților plantati trebui luată în considerare ca parte a compoziției.)

Sunt prezentate plantele intrun desen grafic?

Asigurați-vă că enumerați plantele intr-o legendă mai degrabă decât în ​​graficul de prezentare

 

BIOTOPE

Criteriile de baza in evaluarea bazinului si punctajele aferente sunt urmatoarele:

 • Impresia generala : 10 puncte
 • Acuratetea amenajarii : 30 puncte
 • Utilizarea faunei si florei corecte : 50 puncte
 • Asigurarea unui mediu propriu vietuitoarelor : 10 puncte

 

Un acvariu biotop este un fragment din natura, o replica in miniatura a unui curs de apa, dintr-o regiune a unei tari in care se gasesc pestii preferati.

Participantul la aceasta categorie trebuie sa specifice urmatoarele:

1.Numele setup-lui:

2.Localizare geografica a cursului de apa cu o scurta prezentare a acestuia(origini si drumul strabatut pana la varsare)

3.Localizarea biotopului ce se dorete a fi creat.

In aceasta localizare este obligatoriu sa se specifice cursul de apa si tara de origine. Vor fi punctate in plus descrierile amanuntite privind locatia si cursul de apa care s-a incercat sa fie recreeat ca: face parte dintr-un bazin hidrografic, rau principal/ afluent al unui rau principal, curs de apa rapid/lent, apa neagra/limpede/alba, zona inpadurita/mlastina/ zona muntoasa.

4.Caracteristicile habitatului de provenienta, caracteristicile fizico-chimice ale apei(temperatua, ph, duritate), lista cu toti hidrobionti existenti pe care ii cunoasteti( lista cu plantele, pestii si nevertebratele ce se gasesc in biotopul natural).

Specificati daca exista specii de plante, nevertebrate sau pesti periclitate. Specificati daca cursul de apa este periclitat. -Informatii despre acvariu: volumul si dimensiunea acvariului, lista completa a vietuitoarelor din acvariu(plante, nevertebrate, pesti) in latina , numarul fiecarei specii existente(nevertebrate , pesti).

5.O prezentare succinta a biotopului creat si prin ce credeti ca este deosebit. -Ecipamentul tehnic al acvariului: filtrare, debit, iluminare, incalzire, etc.

6.Parametrii apei: temperatura, culoare, pH, GH, KH. – Elemnte de hardscape folosite(substrat, crengi, radacini, pietre, etc).

7.Numarul si calitatea fotografiilor: Fiecare participant este rugat sa posteze un numar de opt fotografii de marime maxima 5MB. Pozele trebuie sa fie clare si cat mai reprezentative pentru acvariul vostru biotop. Una din cele 8 poze va fi un primplan al acvariului vostru(poza sa cuprinda intreg acvariul nu doar o portiune). O alta poza va cuprinde un bilet pe care va fi scris numele concursului si anul actual. Aceasta poza va dovedi ca acvariul este actual si va fi vizibila doar pentru juriu.

Poza trebuie sa aibe o rezolutie buna si sa fie cat mai naturala. Cine doreste poate trimite si un filmulet cu acvariul lui. Anul acesta filmuletul va fi vizibil doar pentru juriu pentru a il ajuta la jurizare. El va fi si un criteriu de departajare in caz de egalitate de puctaj a 2 acvarii.

 

Wabi-Kusa

Wabi-Kusa este definit aici ca un aspect creativ al plantelor acvatice cultivate în principal.

 

Criteriile de baza in evaluarea bazinului si punctajele aferente sunt urmatoarele:

Sănătatea si aspectul aranjamentului: maxim 100 de puncte

 • Dispunere este sănătoasă și lipsită de elemente nedorite: 50%
 • Toate plantele  folosite sunt acvatice (chiar dacă sunt sub formă emersă). Nu sunt permise plantele terestre: 50 %

 Indemânare artistică, impresie și creativitate: maxim 100 de puncte

 • Dispunerea demonstrează abilitatea artistică prin utilizarea de aranjamente, culori, texturi și hardscape: 40%
 • Dispunerea este deosebit de creativă sau de impact:  40%
 • Alte elemente ale Wabi Kusa adaugă sau distrug impresia artistica (20%)


FOTOGRAFIILE

Versiunea scurtă:

In format JPG/JPEG 5MB, fara editare foto. Se permite doar crop.

Fara alte obiecte ce pot optura vizual aranjamentul general

Fără colaje (mai multe fotografii din aceeași imagine)

Fără fotografii cu oameni, selfie, obiecte de asociere a dimensiunilor

Participanții sunt rugați să furnizeze 1-5 imagini ale aranjamentului  lor, poza frontala, laterala, de sus dar și detalii pe care doresc să le evidențieze.

Se asteapta fotografii clare, cu incadrare exemplara, fara elemente ce tin de tehnica. Cu cat imaginea este mai buna cu atat sansele dvs. pentru o clasare superioara cresc.

 

Castigatorii celor 4 categorii (locurile 1,2 si 3) trebuie sa faca dovada receptionarii premiilor de la sponsori prin poze cu premiile primite si postate pe facebook.

Organizatorul poate sa foloseasca imaginile inscrise in concurs pentru orice scop de marketing sau atragerea de sponsori, sa le publice, inclusiv pe internet, fara sa ceara un acord suplimentar de la participant. Deasemenea, imaginile pot sa fie folosite in scop ilustrativ si de maketing de catre sponsorii concursului.

Vă rugăm să rețineți că nu raspundem la nici o întrebare cu privire la clasarea fiecarui participant in concurs la finalul acestuia.

Imaginile trimise nu  trebuie să contina numele fotografului sau watermarker, abtibilduri sau logo-uri  suprapuse peste imagini sau acvarii. Imaginile nu trebuie să includă aquascaperul (aka un selfie).

Judecarea trebuie să fie anonimă, iar aceste informații ar putea afecta evaluarea imparțială a aquascape-ului. Vom adăuga un „burn-in/watermark” al drepturilor de autor pe site-ul web final.

In cazul in care unul sau mai multi participanti castiga la 2-3 locuri la aceeasi categorie, 2 sau 3 categorii la categorii diferite ii v-a fi atribuit premiul de la categoria unde a obtinut o clasare superioara sau daca va castiga locul 1 la toate cele 3 categorii v-a alege categoria la care va fi premiat.

Toti participantii trebuie sa accepte ca toate materialele trimise pot fi folosite de organizatori in scopul organizarii concursului, postarii rezultatelor, promovarii acestuia. Prin participarea la concurs, proprietarii pozelor sunt de acord cu utilizarea acestora in sensul celor prezentate mai sus.

Dreptul de autor al înregistrărilor aparține RONAC, Romanian National Aquascaping Contest. Utilizarea oricărei înregistrări în scopuri de publicitate și / sau publicare fără acordul Romanian National Aquascaping Contes este strict interzisă.

 

error: Content is protected !!