Romanian National Aquascaping Contest

Regulament concurs-2019

CONDITII DE PARTICIPARE SI JURIZARE

In aceasta pagina gasiti conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fiecare dintre acvariile inscrise in concurs, diferentiat pentru fiecare categorie : Nature, Olandez si Biotop. Va rugam sa cititi cu atentie aceste reguli pentru a evita situatiile neplacute legate de depunctare sau descalificare.

 

REGULI GENERALE

Inscrierile vor incepe pe data de 1 iunie si se vor finaliza pe data de 30 septembrie, inclusiv. Jurizarea se va desfasura in perioada 1 -31 octombrie. In urmatoarele doua saptamini se vor afisa rezulatatele.

Sunt acceptate acvarii finalizate in cursul anului curent, infiintate cel mai devreme pe 1 ianuarie 2018. La cererea organizatorilor sau juratilor, participantii trebuie sa poata prezenta dovezi in acest sens. Acvariile vor fi inscrise in cele trei categorii :

  • NATURE
  • OLANDEZ
  • BIOTOP

Dimensiunea acvariului nu este luata in calcul ci doar incadrarea in categoriile mentionate mai sus. Daca un acvariu se incadreaza la mai multe categorii, proprietarul va decide in care categorie il inscrie. Inscrierile multiple nu sunt acceptate si va duce la descalificarea participantului.

Fiecare participant poate inscrie maximum 3 acvarii la fiecare categorie. Fiecare participant va trimite o poza frontala a fiecarui acvariu, insotita de datele de contact (nume, adresa, numar de telefon, adresa de mail).

Pozele trimise vor fi in format JPG si vor avea dimensiunea de maximum 5 mb.

Nu se accepta alte formate. In caz contrar autorul pozelor vor fi penalizati sau descalificati, dupa caz. Se accepta numai efectele de crop.

Jurizarea se va face prin acordarea de puncte, diferentiat cu criteriile fiecarei categorii, listate mai jos. In final, fiecare poza va primi un punctaj reprezentind suma punctelor primite pentru fiecare criteriu.

 

CRITERII SI PUNCTAJE

 

NATURE & OLANDEZ

Criteriile de baza in evaluarea bazinului si punctajele aferente sunt urmatoarele :

  1. Impresia generala – 80 puncte
  2. Compozitie, echilibru, utilizarea spatiului si acoperirea suprafetei – 50 puncte
  3. Materiale si plante utilizate (complexitatea acestora) – 40 puncte
  4. Intretinere pe termen lung – 30 puncte
  5. Asigurarea unui mediu prietenos pentru fauna si flora – 30 puncte.

 

Detalii :

  1. Impresia generala

Se refera la efectul vizual asupra privitorului, absenta echipamentelor, aspectul igienic al acvariului, prezenta vietuitoarelor, curatenia si claritatea apei, calitatea fotografiei.

  1. Compozitie, echilibru, utilizarea spatiului si suprafetei

Se refera la cit de bine echilibrata este compozitia, dozarea culorilor si formelor plantelor, dozarea luminii, folosirea punctelor focale si modul de pozitionare a acestora, echilibrul dintre elementele de hardscape, utilizarea diferentelor de nivel, gradul de reproducere al efectului de profunzime si de perspectiva.

  1. Materiale, vietuitoare si plante utilizate

Se refera la unitatea de structura si forma a materialelor utilizate (roci, lemn, radacini) a vietuitoarelor (compatibilitate intre specii, compatibilitate cu mediul recreat) si a plantelor (compatibilitate cu vietuitoarele, mod de plantare si intretinere).

  1. Intretinere pe termen lung

Se refera la activitatea de mentenanta, de intretinere a plantelor si mediului submers in general, in concordanta cu momentul infiintarii acvariului si momentul pozarii acestuia. Se va evalua daca plantele alese sunt potrivite pentru cresterea pe termen lung la fel ca si daca vietuitoarele sunt potrivite pentru scape si materialele utilizate (plante, decoruri).

  1. Asigurarea unui mediu prietenos pentru fauna si flora

Se refera la starea de sanatate a faunei si florei existente in acvariu si modul in care acesta evolueaza si se prezinta la momentul fotografierii acvariului.

 

BIOTOP

Fiind un mediu specific unei anumite zone sau locatii, la aceasta categorie criteriile de punctare sunt diferite de cele pentru categoriile anterioare si se solicita detalii suplimentare, respectiv o descriere succinta a zonei si conditiilor biocenotice din zona de inspiratie a biotopului.

Jurizarea va tine cont de elementele corelate biotopului, dupa cum urmeaza :

  1. Materialele utilizate, incluzind lenm, radacini, roci, substrat care trebuie sa fie specifice si originare din zona respectiva
  2. Plantele utilizate trebuie sa provina exact din zona biocenotica reprodusa in biotop.
  3. Vietuitoarele utilizate trebuie sa fie specifice mediului biocenotic reprodus prin biotop.
  4. Amplasarea elementelor de scape trebuie sa respecte cit mai corect existenta lor in mediul natural.

Punctaj biotop :

  1. Impresia generala : 30 puncte
  2. Acuratetea amenajarii : 60 puncte
  3. Utilizarea faunei si florei corecte : 80 puncte
  4. Asigurarea unui mediu propriu vietuitoarelor : 30 puncte

 

FOTOGRAFII

Este de dorit ca participantii sa trimita fotografii cu o rezolutie corespunzatoare. Sunt interzise prelucrari ale pozelor care altereaza imaginea naturala a acvariului. Imaginile nu trebuie sa contina alte elemente de identificare a participantilor.

Toti participantii trebuie sa accepte ca toate materialele trimise pot fi folosite de organizatori in scopul organizarii concursului, postarii rezultatelor, promovarii acestuia. Prin participarea la concurs, proprietarii pozelor sunt de acord cu utilizarea acestora in sensul celor prezentate mai sus.

 

Nota

Un participant  se poate înscrie cu 3 acvarii în concurs, în cazul în care participantul ocupă mai mult de un loc in primii 7 respectiv 6 poate primi un singur premiu (premiul de la poziția superioară) urmând ca al doilea premiu să fie oferit următorului ocupant.

Regula se aplică și în cazul clasării pe doua poziții câștigatoare în aceeași categorie, dar și în cazul categoriilor diferite.

error: Content is protected !!